søndag den 11. november 2018

DOBBELTHEDENS DANMARK

Min sang om Danmark og danskere har afstedkommet mange forskelligartede tolkninger gennem årene. I en tid, hvor sangen oplever fornyet opmærksomhed i mange sammenhænge, og hvor nationalistiske strømninger igen synes at få vind i sejlene, føler jeg for en gangs skyld behov for selv at dissekere og udlægge teksten, som jeg oprindelig har tænkt den. Nemlig som en sang om ‘dobbelthedens Danmark’.

Det er afgørende at skelne mellem kærlighed til det land (landskab/folk), man lever i, og politisk nationalisme. Det er to vidt forskellige tilværelsespositioner. ‘I et land uden høje bjerge’ bliver måske ofte omtalt som Danmarks alternative nationalsang, men reelt er den slet ikke nogen nationalsang, der bare hylder fædrelandet. Den er en for genren ganske utraditionel hjemlandssang, der skildrer Danmark som en art dobbelthedens nation.

Dobbeltheden finder man allerede i linje 1 (landets geologi, fladheden, der bliver symbolsk for folkekarakteren), linje 2 (meteorologisk grund til antipati), linje 3+4 (stavnsbundetheden, trods geologi og meteorolog). Linje 5+6, 7+8 (nationens lidenhed og relative ubetydelighed og den hermed. forbundne fare for udslettelse ved evt. international konflikt), 9-12 (det klassiske danske mindreværdskompleks, myten om flaget i modsætning til stormagterne).

I omkvædet er linjen ‘vil jeg tro’ klart dobbelttydig, hvilket bidrager til fornemmelsen af dobbelthed omkring det danske og samtidig rummer sidste linje et forsøg på at forlige sig med og ønsket om at lære at acceptere manglen på ‘høje bjerge’, altså fladheden.

I næste vers med den fremmede åbnes der for den mangfoldighed, der førhen var et klassisk kendetegn ved dansk nationalkarakter; at teksten så fremhæver, at vi som nation hverken starter krige eller skaber fred er endnu et tydeligt tegn på den dobbelthed, der hele tiden er på færde. De ‘hjerter af guld’, der æres i danskernes folkesjæl, refererer til traditionen for solidaritet, men den får ligesom også en bismag i næste linje, hvor guldet åbenbart fås på flaske (dansk alkoholkultur, bodegahyggen, det kunstigt skabte humør) og fra jordens danefæ (en henvisning til Oehlenschlägers nationalromantiske digt “Guldhornene”).
Guldet kan altså være både kulørte lamper og fortidsdyrkelse.

I den musikalske bro gør sangens jeg sit ophav personligt og forbinder sig med sin slægt, men også her er dobbeltheden på spil, for han kun ‘vistnok’ et produkt af kærlighed.


Det er en sang om at forlige sig med sit land på trods. Det er en sang med mange nuancer, der let overses, hvis man kun vil se forsimplet sort/hvidt. Det er absolut ikke nogen nationalistisk tekst, men absolut en sang om også at holde af det sted, hvor man (nu engang) bor. 


8 kommentarer:

  1. Hej, jeg hedder "Inger Pedersen" Jeg er fra Danmark. Jeg var gift i 9 år med Oscar. Ting begyndte at blive grimt, og vi havde kampe og argumenter næsten hver gang på grund af min manglende evne til at føde ham et barn. Min mand pludselig begyndte at sove ude og give forskellige undskyldninger for, hvorfor han ikke kan komme hjem. Han begyndte at have anliggender med andre kvinder uden for at overveje, hvordan jeg vil have det.

    Hele min verden blev knust, og det ser ud til, at jeg mistede den eneste person, jeg nogensinde virkelig har elsket. Oscar var min bedste ven, min soulmate, min Superhelt og min hjerteslag, men han ser ikke længere noget godt i mig. Det blev værre på et tidspunkt, at han anmodede om skilsmisse ... Jeg prøvede mit bedste for at få ham til at skifte mening og blive hos mig, men al indsats var nytteløs. Jeg bønfaldt og prøvede alt, men stadig, intet virkede.

    Gennembruddet kom, da nogen introducerede mig for denne vidunderlige, store stavebeslag, der til sidst hjalp mig med ... Jeg har aldrig været tilhænger af ting som dette, men besluttede bare at prøve modvilligt, fordi jeg var desperat og havde intet valg ... Han holdt specielle bønner og brugte rødder og urter ... Inden for 2 dage ringede han til mig og var ked af alt det følelsesmæssige traume, han havde forårsaget mig, han flyttede tilbage til huset, og vi fortsætter med at leve lykkeligt. hvad et vidunderligt mirakel Baba Egbe gjorde for mig og min familie. Den gode nyhed er Oscar, og jeg er nu tilbage sammen og lever lykkeligt, og vi er blevet velsignet med tre børn, to drenge og en dejlig pige efter 9 år med barnløshed. Han hjalp mig også med at løse mit gigtproblem, som jeg har beskæftiget mig med i årevis

    Jeg har introduceret ham for en masse par med problemer overalt i verden, og de har haft gode nyheder ... Jeg er overbevist om, at nogen derude har brug for hans hjælp. For hurtig hjælp af enhver art, kontakt Baba Egbe nu via hans e-mail: babaegbetemple@gmail.com eller WhatsApp ham på +2347013499818

    SvarSlet
  2. Folk græder af anden grund, men gråd løser ikke et problem, jeg græd i dage og uger, hvor jeg mistede min mor og min mand forlod mig, fordi vi virkelig var forelsket, jeg gjorde alt, hvad jeg kunne, men han kom ikke tilbage, Heldigvis smelter jeg en meget stærk og magtfuld stor Guds mand kaldet profeten Roso, som hjalp mig med at bringe min mand tilbage, og nu behandler han mig som en konge. med alt, hvad jeg har hørt om denne mand, og med min erfaring er han virkelig en vidunderlig stor åndelig mand af Gud, for enhver, der har brug for hjælp, så tøv ikke med at kontakte ham via denne e-mail: priestrosomalia621@outlook.com. eller whatsapp +2349066695469.

    SvarSlet
  3.  Mit hjerte var fyldt med smerter i de sidste 7 måneder, da min mand afsluttede vores ægteskab og gik til sin EX-elsker, fordi jeg ikke var i stand til at give ham en søn. Jeg var så ødelagt og begik næsten selvmord. Jeg spurgte alle, jeg kendte, om hjælp, men al min indsats var ubrugelig, ikke før en ven henviste mig til profeten Roso, jeg kom i kontakt med ham, og jeg hældte alt, hvad jeg havde i tankerne til ham, og han lovede at få mig til at smile og få mig leve et bedre liv ved at få min mand tilbage. bare få dage senere. min mand kom tilbage og bad på knæene for at jeg skulle tilgive ham, og han lover at være en bedre mand for mig, og i dag er vi sammen igen glade. Hvis nogen derude har brug for hjælp af enhver art, så kontakt med profeten Roso nu hjælper han dig. E-mail: priestrosomalia621@outlook.com Ring / og whatsapp +2349066695469.

    SvarSlet
  4. Jeg er den store OGUNAMEN fra UZEBU-land (The Magic Man)
    Den kongelige indfødte læge i UZEBU..Hvad vil du have ?, Jeg kan gøre dig rig, bringe din eks_husbånd, eks_kone, eks-kæreste eller kæreste tilbage, hvis du
    kontakt mig i dag. (Ugbegundenger@gmail.com)
    Hvis du har problemer med følgende:
    (1) Hvis du vil have din eks tilbage
    (2) hvis du altid har dårlige drømme.
    (3) Du vil blive forfremmet på dit kontor.
    (4) Du vil have, at kvinder / mænd skal løbe efter dig.
    (5) Hvis du vil have et barn.
    (6) Du vil være rig uden nogen menneskelig ofring
    (7) Du vil binde din mand / kone til at være din for evigt.
    (8) Hvis du har brug for magt og charme for at vinde enhver retssag
    (9) Åndelig hjælp til Guds mænd
    (10) Hvis du har brug for, skal du gøre, som jeg siger stave
    (11) Hvis du har brug for kommandotone
    (12) Hvis du har brug for økonomisk hjælp.
    (13) Urtepleje
    (14) Hvis du ikke kan være i stand til at tilfredsstille din kone sexlyst på grund af lav erektion.
    (15) Hvis du har en HIV AID og enhver slags sygdom
    (16) Bring tilbage stjålne ejendomme * Beskyttelse af ejendomme og forretning
    (17) Diabetes * Ulykke * Slag * Forretningsudvikling
    (18) udfører sex på drøm * Åndelig mand / kone
    (19) graviditetsproblemer * Kvinder med menstruationsproblemer.
    (20) charme til levering af stoffer som kokain,
    (21) magt til at erhverve visum og rejse til udlandet og hvide kvinder til at elske og give dig penge osv.
    (Ugbegundenger@gmail.com)

    SvarSlet
  5. Hej alle sammen, jeg er en glad kvinde i dag? og jeg fortalte mig selv, at enhver långiver, der redder min familie fra vores dårlige situation, jeg vil henvise enhver person, der leder efter lån til ham, han gav mig lykke til mig og min familie, jeg havde brug for et lån på $ 20, 000,00 for at starte mit liv hele vejen, da jeg er enlig mor med 3 børn, mødte jeg denne ærlige og gudsfrygtige mandelånsudlåner, der hjælper mig med et lån på $ 20.000,00 dollar, han er en gud, der frygter mand, hvis du er i nød lån, og du vil betale lånet tilbage. Kontakt ham, fortæl ham, at det er fru Sharon, der henviser dig til ham. kontakt via e-mail: (Challotloan@gmail.com) Tak.

    SvarSlet
  6. Hej alle sammen, jeg er en glad kvinde i dag? og jeg fortalte mig selv, at enhver långiver, der redder min familie fra vores dårlige situation, jeg vil henvise enhver person, der leder efter lån til ham, han gav mig lykke til mig og min familie, jeg havde brug for et lån på $ 20, 000,00 for at starte mit liv hele vejen, da jeg er enlig mor med 3 børn, mødte jeg denne ærlige og gudsfrygtige mandelånsudlåner, der hjælper mig med et lån på $ 20.000,00 dollar, han er en gud, der frygter mand, hvis du er i nød lån, og du vil betale lånet tilbage. Kontakt ham, fortæl ham, at det er fru Sharon, der henviser dig til ham. kontakt via e-mail: (Challotloan@gmail.com) Tak.

    SvarSlet
  7. God dag damer og herrer, mit navn er Marina Van Koeman fra Belgien. Jeg vil bruge denne fantastiske mulighed for at vidne om en pålidelig långiver Peter Snyder, der giver mig 35000 euro til at starte min virksomhed i sidste uge. Kontakt dem for et pålideligt lån i dag via deres firma -e -mail: (creditunion014@gmail.com) og fortæl dem Marina Van Koeman henviste dig til dem, og du vil være glad for, at du gjorde det.

    SvarSlet
  8. This is to inform the general public Male or Female who are healthy
    and 100% serious in buying or selling kidney. You should urgently
    contact Nathan Kidney TRANSPLANT HOSPITAL. As we have a lot of
    patients who are here for kidney transplant, Are you seeking for an
    opportunity to sell your kidney for money due to financial break down
    and we shall offer you $500,000.00 USD for your Kidney. My name is Dr
    David Mike ,i am a Nephrology in Nathan Kidney
    TRANSPLANT HOSPITAL. Our hospital is specialized in Kidney
    Surgery/transplant and other organ treatment, we also deal with buying
    and transplantation of kidneys with a living and healthy donor.We are
    located in France, Germany,Italy,India,Nigeria,United Arab Emirates,USA and all parts of the
    country. If you are interested in buying or selling kidney please
    don't hesitate to contact us via: doctordavidmike@gmail.com

    SvarSlet